Iedereen mag meepraten over toekomstig wetenschappelijk onderzoek

Campagne 'Vraag voor de wetenschap'

Iedereen mag meepraten over toekomstig wetenschappelijk onderzoek

Hoe lossen we de files op? Hoe bewaren we kunst het best? Hoe kan pijn voor altijd verdwijnen? Op welke vragen willen we een antwoord van de wetenschap?

Dat is het uitgangspunt van de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’, die gisteren in Brussel werd gelanceerd door Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters. Tot en met 27 mei kan iedereen – van 9 tot 99 jaar – een vraag indienen die hij of zij wil voorleggen aan de wetenschap.

Direct daarna gaat een groep wetenschappelijke onderzoekers de vragen bundelen en de meest interessante onderwerpen selecteren. In het najaar van 2018 mogen burgers, wetenschappers, organisaties en bedrijven zich over hun bevindingen uitspreken. Op basis van alle inbreng, dus echt die van álle Vlamingen, zal de eerste Vlaamse Wetenschapsagenda worden opgesteld. Deze zal een rijke inspiratiebron vormen voor onze Vlaamse onderzoekers.

Het idee van de Vlaamse Wetenschapsagenda is afkomstig uit Nederland. De ‘Nationale Wetenschapsagenda’ is er in twee jaar tijd een belangrijk instrument geworden om te bepalen waarop het wetenschappelijk onderzoek van de toekomst zich moet richten.

De Vlaamse campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ is opgezet door het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO), in samenwerking met een brede groep wetenschappelijke organisaties, waaronder VARIO.

Je vraag stellen kan via Website Vraag voor de Wetenschap

Animatiefilmpje korte versie

Persbericht lanceringscampagne