Marc Van Sande aan de wieg van Aziatische mega-investeringen Umicore

Interview VARIO-lid Marc Van Sande, De Standaard 13/5

Marc Van Sande aan de wieg van Aziatische mega-investeringen Umicore

De Standaard bracht op 13 mei jl. een interview met VARIO-raadslid Marc Van Sande. Als hoofd van de afdeling Energy & Surface Technologies van Umicore, stond Marc aan de wieg van de recent aangekondigde investeringen in nieuwe fabrieken voor kathodematerialen in China en Zuid-Korea.

Marc leek eerst voorbestemd voor een grootse academische carrière, want als jonge doctor ontdekte hij een nieuwe atoomstructuur. Voor de verdere verklaring van die structuur kreeg een onderzoeker in 2011 de Nobelprijs Scheikunde.

Toch heeft Marc er geen spijt van dat hij voor een carrière in de industrie koos. Hij heeft sinds de jaren ’90 een groot aandeel in de doorbraak van Umicore als een van ’s werelds grootste producenten van energiematerialen. Deze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van performante herlaadbare batterijen, en dus ook cruciaal voor het succes van elektrische wagens.

Marc wijst in het interview op knelpunten voor industriële investeringen in Europa en België. Hij zal zijn ervaringen hieromtrent ten dienste stellen van de Projectgroep Internationalisering van de VARIO.

Het volledige artikel kan u hier lezen: http://www.standaard.be/cnt/dmf20170512_02880094