VARIO selecteert 5 benchmarklanden en 17 benchmarkregio’s

Dit is een eerste reactie op een vraag om advies van minister-president Jambon en viceminister-president Crevits om door te stoten tot de top van innovatieregio’s

VARIO selects 5 benchmark countries and 17 benchmark regions

Op gezamenlijke vraag van minister-president Jan Jambon en viceminister-president bevoegd voor innovatie Hilde Crevits met betrekking tot een roadmap voor Vlaanderen naar de top van kennis- en innovatieregio’s, heeft VARIO in een eerste fase een advies geformuleerd van relevante benchmarklanden en -regio’s. VARIO selecteert Zwitserland, Zweden, Finland, Denemarken en Nederland als benchmarklanden. Daarnaast identificeert de raad ook zeventien benchmarkregio’s, waarvan 4 zich situeren in Scandinavië (2 in Zweden, 1 in Finland, 1 in Denemarken) en de overige 13 in de Blauwe Banaan, een uitgestrekte megapolis van Wales tot in Noord-Italië (7 in Zwitserland, 4 in Duitsland, 2 in Nederland).

Alhoewel Vlaanderen zich ook midden in de Blauwe Banaan bevindt, is Vlaanderen op dit moment nog ‘Sterke Innovator+. Dit is een categorie in het Regionaal Innovatie Scorebord (RIS2019) net onder de Innovatieleiders.

In antwoord op het tweede luik van de adviesvraag, werkt VARIO nu verder aan de ontwikkeling van een set transparante strategische beleidsindicatoren en concrete beleidsaanbevelingen voor een ‘roadmap’ om Vlaanderen tegen 2030 naar de top van kennis en innovatieregio’s te loodsen.