Volg de inspiratietour van een VARIO-delegatie langs Beijing, Shanghai en Shenzhen

Volg de inspiratietour van een VARIO-delegatie langs Beijing, Shanghai en Shenzhen

In het zog van de Belgische economische missie naar China, maakt een VARIO-delegatie een inspiratietour om te trachten de snelle ontwikkelingen in China beter te begrijpen.  Hoe kan het Vlaamse O&O&I-systeem leren van de strategische visie van de Chinezen, van de ecosystemen rond hun grote bedrijven? Hoe heeft China op zo’n korte tijd bedrijven als Huawei, Tencent (WeChat), Alibaba, Baidu… (en nog vele anderen) uit de grond kunnen stampen? Wat maakt van Shenzhen en Shanghai de absolute digitale innovatiehubs? Van waar komt de enorme innovatiedrive van de Chinezen, de spectaculaire groei…?

Velen voelen een bezoek aan China aan als een reis in de toekomst en de reis terug naar Europa (of zelfs Silicon Valley) als een terugkeer naar het verleden. De draak heeft jaren geslapen, miste de industriële revolutie, maar is nu terug van nooit meer weggeweest: van ‘Made in China’ naar ‘Created in China’.

Beijing

In Beijing had de VARIO-delegatie een gesprek met Chang Tet Jong, senior vice president and managing director Barco China, en Filip Pintelon, senior vice president GM Healthcare, Barco. Barco is al lang aanwezig in China en goed geplaatst om meer inzicht te verschaffen. Ze wezen op het belang van het hebben van een Chinese partner, meestal via een joint venture. In China ligt de focus tot nog toe vooral op snelheid van innovatie via trail and error, eerder dan op disruptieve innovatie. De Chinese regering is de motor van innovatie en zet vooral in op omvangrijke sectoren. Vlaanderen kan enkel succesvol zijn in China door zijn sterke R&D in België verder te versterken; onze sterke onderzoekspositie geeft ons onderhandelingskracht. Daarom is de handelsoorlog met de VS een opportuniteit voor Vlaanderen. Anderzijds kunnen wij ook leren van de Chinese cultuur: onze robuuste processen vandaag gaan ten koste van ‘agility’ en snelheid. Die laatste kunnen wij introduceren in onze Europese en Amerikaanse MBA-programma’s.

Verder bezocht VARIO het Beijing Institute of Collaborative Innovation (BICI) en Tusholdings Ltd., het innovatiepark van de gerenommeerde Tsinghua universiteit. Beijing Institute of Collaborative Innovation (BICI) is een non-profit innovatie-instituut dat in 2014 gezamenlijk is opgericht door 14 universiteiten, waaronder de Peking University en de Tsinghua University. BICI is industriegericht en is een soort accelerator die het proces ondersteunt van idee of proof of concept tot prototype, spin-off of start-up. BICI stimuleert entrepreneurship, zet kmo’s aan tot innovatie, bedrijven die mee investeren kunnen onmiddellijk commercialiseren, …   Er kunnen drie soorten projecten worden ingediend bij en vervolgens ondersteund door BICI, zodra ze zijn goedgekeurd: translationele onderzoeksprojecten op initiatief van universitaire faculteiten, projecten die bij BICI intern zijn gepland en ontwikkeld volgens de markttendensen, en projecten die door de industriële partners zijn voorgesteld volgens de huidige marktbehoeften. Commercialisering kan worden gerealiseerd door middel van technologie-overdracht, licentiëring en de oprichting van nieuwe bedrijven.

TUSholdings is in 2000 ontstaan uit het Tsinghua University Science Park (TusPark) Development Center, opgericht 1994. TusHoldings is een W&T-investeringsholding die is opgericht op basis van de Tsinghua University, die zich concentreert op W&T-diensten. Het neemt de volledige verantwoordelijkheid op zich voor de ontwikkeling, de bouw, de exploitatie en het beheer van TusPark, TUSHoldings beheert meer dan 200 miljard RMB en is aandeelhouder in meer dan 800 bedrijven. Het vlaggenschip van TusHoldings is TusPark, het grootste wetenschapspark ter wereld. Het is uitgegroeid tot een belangrijk platform van Tsinghua University om de samenleving te dienen en regionale innovatie te bevorderen, evenals een beroemd merk in China en zelfs in de wereldwijde wetenschapsparkindustrie. Zo is er een TUSPark in het Cambridge Science Park, in Swiss National Innovation Park in Lausanne, Zwitserland en in Milaan, Italië. TUSHoldings is op zoek naar een locatie in België voor het vestigen van een TUSPark. Voor TUSHoldings is het doel om op termijn hiermee ook innovatieve bedrijven uit China naar Europa te halen.

Shanghai

In Shanghai nam de VARIO-delegatie deel aan het China-EU Investment Forum, georganiseerd door JIC en Capricorn Partners. Samen met FPIM en Wuxi Finance Capital plannen ze een China-Belgium Technology Innovation Industrial Fund (CBF) op te zetten met het doel te investeren in leidende hi-tech bedrijven in België en Europa. Verder bracht de VARIO-delegatie een bezoek aan het Shanghai Center of Biomedicine Development. Het SCBD is volledig gefinancierd door de stad Shanghai en heeft als missie om technologische innovatie en industriële ontwikkeling te bevorderen in de farmaceutische en biomedische sector. Daarnaast stond een bezoek aan Nokia Shanghai Bell op het programma en een ontmoeting met de European Chamber of Commerce in China.

Shenzhen

In Shenzhen stond een bezoek aan Huawei op de agenda. Huawei is 100% privé en eigendom van de Huawei werknemers (soort coöperatie of participatief ondernemingsmodel).  Wereldwijd heeft het 190.000 werknemers, waarvan 90.000 in R&D. Huawei focust op ICT-infrastructuur en devices voor netwerken. Huawei heeft een Innovation Research Program dat ook gericht is op fundamenteel onderzoek en waarvoor het samenwerkt met onderzoekspartners wereldwijd.

Meer volgt.