ADVIES 10: Innovatieve benchmarklanden en -regio’s voor Vlaanderen

ADVISORY REPORT 10: Innovative benchmark countries and regions for Flanders

Op vraag van minister-president Jan Jambon en minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (januari 2020) selecteert VARIO vijf benchmarklanden - Zwitserland, Zweden, Finland, Denemarken en Nederland, en zeventien benchmarkregio’s. De benchmarkregio’s bevinden zich in Scandinavië - 2 in Zweden, 1 in Finland, 1 in Denemarken, en in de Blauwe Banaan - 7 in Zwitserland, 4 in Duitsland, 2 in Nederland.

Alhoewel Vlaanderen zich in de Blauwe Banaan bevindt, een uitgestrekte megapolis van Wales tot in Noord-Italië, is Vlaanderen op dit moment nog ‘Sterke Innovator+’. Dit is een categorie in het Regionaal Innovatie Scorebord (RIS2019) net onder de Innovatieleiders.

Dit is een eerste deeladvies van een drieluik. Het tweede (Advies 13) biedt een kwaliteitsvolle set van 20 kernindicatoren om onze vooruitgang op te volgen. Het derde deeladvies (Advies 14) gaat dieper in op zeven zwakke schakels in het Vlaamse innovatiesysteem die de komende tien jaar prioritair zijn om het systeem op een hoger plan te brengen.

Type: