Ga verder naar de inhoud

Advies 15: Conceptnota onderwijsbelastingseenheden hogescholen

27 augustus 2020

Op 13 juli kreeg VARIO van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts een vraag om advies bij de conceptnota ‘Onderwijsbelastingseenheden van de hogescholen: evaluatie en groeipad in meerjarig perspectief’.

Neem contact op met:

Samenvatting

VARIO kan zich vinden in de voorgestelde visie en stappenplan in de conceptnota hoe de middelen van het groeipad 2020-2024 in te zetten in de professionele bacheloropleidingen met als doel de STEM-opleidingen te versterken.

De raad vindt het een logische evolutie dat de opleiding Toegepaste Informatica verhuist van het studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde naar het studiegebied Industriële Wetenschappen en Technologie.

Doordat de hogescholen autonoom kunnen beslissen waar ze de hen toegewezen middelen inzetten, dreigt deze operatie echter een maat voor niets te worden. VARIO houdt daarom een vurig pleidooi om uitzonderlijk de bijkomende middelen van 20 miljoen euro te oormerken.

VARIO blijft ook aandringen op een echt duurzame oplossing voor de financiering van alle opleidingen van de hogescholen én universiteiten. Verder en meer investeren in die studierichtingen die een essentiële bijdrage leveren aan de ambitie om een Europese innovatie topregio te worden, is de boodschap.

Minister Weyts reageerde op het advies in een antwoordbrief.

Impact

Vlaams Parlement

15 oktober 2010

Vraag om uitleg van Kristof Slagmulder aan minister Ben Weyts over het lage aandeel STEM-diploma’s in het hoger onderwijs