Ga verder naar de inhoud

VARIO-bijdrage op AWTI-symposium ‘Voorbij (de) Horizon'

12.10.2023

VARIO was op 5 oktober te gast op het AWTI-symposium ‘Voorbij (de) Horizon’, waar Nederlandse ‘beslissers’ bijeenkwamen om samen een stap te zetten richting Europa, in opvolging van het AWTI-advies ‘Strategisch samenspel - bundel de kracht van Nederland en de EU voor meer impact van onderzoek en innovatie’. Ontslagnemend minister Dijkgraaf vroeg om nationaal en vanuit Europa vol op Horizon Europe in te zetten omdat we gezamenlijk meer kunnen bereiken, en pleitte er voor een verdubbeling van het budget voor onderzoek en ontwikkeling in het volgende Europese kaderprogramma. Volgens Dijkgraaf is dat nodig om op dit vlak de VS en China bij te kunnen benen.

In deelsessie 1 'NL en EU verbinden vanuit een maatschappelijke uitdaging: Health' werd het belang benadrukt van meer samenwerking, coördinatie, nationaal en met Europa, en bovendien stabiel beleid. De Vlaamse biotechcluster in Gent en de centrale rol van VIB werden herhaaldelijk als toonvoorbeeld aangehaald van een geslaagde coherente praktijk die zijn vruchten afwerpt.

In deelsessie 2 ‘Hoe komen we tot een strategische agenda? Het proces’ ging Danielle Raspoet van VARIO in op relevante aanbevelingen uit het net uitgebrachte advies ‘Optimaal wegen en inspelen op het onderzoeks-, innovatie- en industriebeleid van de EU’. “Vlaanderen heeft met het Vlaams EU-platform een unieke structuur die in potentie kan zorgen voor zo’n strategische agenda. In de praktijk komt de strategiebepaling nog niet zo uit de verf."

Gerelateerde adviezen

Advies 31: Optimaal wegen en inspelen op het on­der­zoeks-, innovatie- en in­du­strie­be­leid van de EU

27 september 2023
VARIO wil in dit advies aangeven hoe Vlaanderen het beste kan inspelen op het Europese beleid om er de meeste baten uit te halen. Hoe…

Hoor als eerste over nieuwe VARIO-adviezen en ander VARIO-nieuws

Abonneer je dan op de VARIO-nieuwsbrief. Je krijgt er wekelijks het jongste nieuws over wetenschap, innovatie en ondernemerschap, uit Vlaanderen, Europa en de wereld, bovenop.