Ga verder naar de inhoud

VARIO-colloquium 2024

08.11.2024

VARIO stelde op 7 november zijn advies voor over productiviteitsgroei. Die neemt sinds twee decennia af in Vlaanderen, meer dan in vergelijkbare economieën.

Op het VARIO-colloquium gingen sprekers, panelleden en bedrijfstestimonials in op productiviteitsgroei in relatie tot innovatie: Wat is productiviteit en hoe kan die worden gemeten? En via welke beleidsinterventies kan innovatie worden ingezet om de efficiëntie en dus productiviteit te verhogen?

Wat is productiviteit?

In deze 'explainer' video geeft Prof. Luc Hens een introductie tot productiviteit.

Productiviteit meet hoe efficiënt we goederen of diensten produceren. Het draait om hoeveel we kunnen maken met een gegeven hoeveelheid middelen, zoals arbeid, kapitaal, land en grondstoffen.

Vlaanderen behoort internationaal gezien tot de regio’s met de hoogste productiviteit. Als we de welvaart verder willen verhogen moet dat vooral komen van hogere productiviteit.

De verschillende definities, de prestatie van Vlaanderen en de huidige uitdagingen komen aan bod.

Kabinetschef Simon Gheysen en VARIO-voorzitter Lieven Danneels gingen in een dubbelinterview in op het Vlaams Regeerakkoord en het nieuwe VARIO-advies

De kabinetschef kondigde in naam van minister-president Matthias Diependaele een dialoog aan met alle stakeholders met het oog op het vormgeven van een Vlaamse productiviteitsagenda en het omkeren van de trend van haperende productiviteitsgroei.

Het VARIO-advies vraagt om de productiviteitsprestaties van Vlaanderen beter te bestuderen, om het O&O&I beleid aan te scherpen en om transversaal innovatiebeleid.

Productiviteit & Marktmacht: Uitdagingen & opportuniteiten

Prof. Jan De Loecker

Prof. Jan De Loecker wees er in zijn presentatie op hoe marktmacht en externaliteiten een uitdaging vormen in onze economie. Concurrentie moet voorop staan en dat vereist slimme beleidsinterventies gericht op het openstellen van markten voor internationale concurrentie, en op het wegnemen van belemmeringen voor arbeid, ook buitenlandse arbeid.

Testimonial: Spin-off BIO INX

Spin-off van de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel

BIO INX maakt bio-inkten, dat zijn materialen die het mogelijk maken om cellulaire weefsels te 3D-printen. In hun testimonial lichten zij de overgang toe van universiteit naar bedrijf, hun technologisch en maatschappelijk potentieel, het belang van samenwerking en het pad naar bijkomende groei. Start-ups en scale-ups zijn belangrijke drivers van productiviteitsgroei op termijn.

De drijfveren van deze motor van de welvaart

Caroline Ven (Nationale Raad voor Productiviteit en Pharma.be)

Caroline Ven ging eerst in op de geschiedenis van productiviteit. Ze benadrukte wetenschap en innovatie, STEM-competenties en publieke en private investeringen als nodige voorwaarden voor hoge productiviteitsgroei. Ze pleitte voor open waardeketens, waarbij ondernemingsdynamiek (creatieve destructie) en een slimme benadering van staatssteun en marktmacht vooropstaan.

Boosting productivity through new technologies and innovation: Evidence and policy options

Dr. Filiz Unsal (OECD)

Filiz Unsal ziet in België nog veel ruimte voor verbetering op vlak van productmarktregulering, wat concurrentiebevorderende structurele hervormingen vraagt. Ze wees verder op het vergemakkelijken van de arbeidsmobiliteit met het oog op een betere match tussen werknemer en bedrijf.

Testimonial: Alcon

Het grootste oogzorgbedrijf ter wereld

In deze testimonial wordt uitgelegd hoe Alcon, sinds zijn verzelfstandiging in 2019, in een grootschalig traject rond automatisatie is gestapt, en innovatieprojecten inzet in om verdere productiviteitsgroei te realiseren.

Panelgesprek

Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO , had het over de recent ingevoerde mogelijkheid om productiviteitsgroei te gebruiken als een toekenningsvoorwaarde bij VLAIO O&O-projecten, waarbij ze vooral op zoek gaan naar bedrijven die eigen innovaties willen gebruiken om hun productiviteit te verhogen. Dit in de hoop dat minder technologische sectoren, zoals de bouwsector, beter de weg naar VLAIO zouden vinden.

Prof. Luc Soete, Universiteit Maastricht, had het over de keuze tussen het blijven kijken naar de frontier bedrijven, waar de productiviteit al heel hoog is, of meer focussen op een inhaalbeweging voor de achterblijvers. Hij ging ook in op de doelstelling in het Vlaams regeerakkoord om voor de O&O uitgaven te streven naar 5% van het bbp. Dat is een illustratie van de volgehouden prioriteit die de opeenvolgende Vlaamse Regeringen van O&O maken, en dus een goede zaak.

Lieven Danneels benadrukte daarbij wel het belang van een voldoende groot publiek aandeel voor die O&O uitgaven, omdat die de grootste maatschappelijke return hebben.

Caroline Ven ging in op de uitdagingen rond kennisdiffusie, voor o.a. AI, en op de nood aan talent om onze innovatiedoelstellingen te kunnen realiseren.

Testimonial: GEOxyz

Hydrografisch data-acquisitiebedrijf

GEOxyz is uitgegroeid tot een belangrijke speler voor metingen in de maritieme wereld. Via onbemande vaartuigen en automatische dataprocessing streven zij naar productiviteitswinsten. Daarvoor worden interne innovatieprojecten opgezet. De resulterende wereldwijde schaalvergroting wordt daarmee nog versneld.

Wrap-up Danielle Raspoet

In haar wrap-up vatte VARIO-directeur Danielle Raspoet de belangrijkste boodschappen samen. Het is geruststellend dat de beleidsaanbevelingen die aan bod zijn gekomen, zeer sterk convergeren met die in ons advies.

Gerelateerde adviezen

Advies 37: Naar een hogere pro­duc­ti­vi­teits­groei

6 november 2024

VARIO vraagt om de productiviteitsprestaties van Vlaanderen beter te bestuderen, om het O&O&I beleid aan te scherpen en om transversaal innovatiebeleid.

Hoor als eerste over nieuwe VARIO-adviezen en ander VARIO-nieuws

Abonneer je dan op de VARIO-nieuwsbrief. Je krijgt er wekelijks het jongste nieuws over wetenschap, innovatie en ondernemerschap, uit Vlaanderen, Europa en de wereld, bovenop.