Ga verder naar de inhoud

VARIO houdt inspirerende tweedaagse in Eindhoven en haalt banden aan met de Nederlandse AWTI

10.11.2022

Begin deze week was de VARIO-raad en -staf op tweedaags werkbezoek op de High Tech Campus Eindhoven. VARIO sprak er met Paul Van Nunen, directeur van Brainport Development, de economische ontwikkelingsmaatschappij voor de regio met vertegenwoordigers uit de triple helix. De raad hoorde ook John Bell CEO van HighTechXL, een accelerator voor het opstarten van nieuwe 'deep tech' startups, en Tim Dieryxck, CEO van Voxdale, een Vlaamse ontwerp-, engineering en onderzoeksbureau, dat recent een kantoor op de High Tech Campus opende. Hoogtepunt was het bedrijfsbezoek aan ASML, met zijn uiterst innovatieve chipmachines een cruciaal radertje in de wereldwijde productie van chips, en leverancier aan onder meer chipreuzen TSMC, Intel en Samsung. Vario bezocht ook NXP, wereldwijde producent van halfgeleiders, en de ‘workplace vitality hub’, een living lab rond innovaties voor gezonde kantooromgevingen, waarvan imec één van de stichters is. VARIO onthoudt onder meer dat de omgeving van Eindhoven, door de nabijheid van zoveel grote en kleine bedrijven, en kennisinstellingen, bijzonder stimulerend werkt voor innovatie. De regio kampt met gelijkaardige uitdagingen als Vlaanderen wat betreft het aantrekken van voldoende talent. Ook daar valt vooral bij vrouwen nog veel winst te boeken.

Bij ASML werd VARIO ontvangen door Jos Benschop, Senior Vicepresident Technology, en daarnaast ook raadslid van de AWTI, de Nederlandse tegenhanger van VARIO. Aansluitend aan dit bezoek was er formeel en informeel overleg tussen VARIO en de AWTI, behalve door Jos Benschop vertegenwoordigd door voorzitter Eppo Bruins en directeur Patrick Essers. Verder hield VARIO in Eindhoven ook een raadsvergadering. Op de agenda stond onder meer het adviestraject rond transformatief innovatiebeleid. Voor dit traject werkt VARIO samen met de AWTI. Ellen Moors, AWTI-raadslid, en Annelieke van der Giesen, AWTI-staflid, lichtten tijdens de vergadering een voorstudie van de AWTI toe en de insteek voor dit traject, dat net zoals bij VARIO pas is gestart. VARIO en de AWTI zullen nu gezamenlijk een benchmarkstudie maken van hoe transformatief innovatiebeleid in een selectie van ‘voorbeeld’landen wordt aangepakt.

Hoor als eerste over nieuwe VARIO-adviezen en ander VARIO-nieuws

Abonneer je dan op de VARIO-nieuwsbrief. Je krijgt er wekelijks het jongste nieuws over wetenschap, innovatie en ondernemerschap, uit Vlaanderen, Europa en de wereld, bovenop.