Ga verder naar de inhoud

Vlaamse Regering keurt ‘Impulsprogramma ruimtevaarteconomie’ goed

16.04.2021

Op 2 april keurde de Vlaamse Regering het ‘impulsprogramma ruimtevaarteconomie’ goed. Dit programma loopt over de periode 2021-2024 en omvat vijf luiken: (1) een ondersteunend triple helix platform – Flanders Space, (2) focus op talent – toeleiding van onderzoekers naar ruimtevaartonderzoek, (3) focus op competitiviteit en ondernemerschap, (4) focus op internationale programma’s en (5) focus op wetenschapscommunicatie.
Al begin 2018 zette VARIO dit topic op de agenda met zijn advies ‘Flanders’ Space: een strategie voor de Vlaamse Ruimtevaarteconomie’. Sindsdien werden in opvolging hiervan verschillende stappen gezet om de ruimtevaarteconomie te ondersteunen. Het innovatief bedrijfsnetwerk genaamd ‘Space 4.0’ ging van start in 2018. In april 2019 nam het Vlaams Parlement een resolutie aan betreffende de uitbouw en valorisatie van de Vlaamse ruimtevaarteconomie. Deze ambitie voor het domein ruimtevaart werd opgenomen in het Vlaamse Regeerakkoord 2019 – 2024 en de Beleidsnota EWI 2019 -2024. In juni 2020 werd daartoe een taskforce ruimtevaart en defensie opgericht, die een analyse maakte van de ruimtevaart speerpuntactiviteiten. Op basis hiervan keurde de Vlaamse Regering nu het ‘impulsprogramma ruimtevaarteconomie’ goed. VARIO verwelkomt het initiatief van de Vlaamse Regering om de ruimtevaarteconomie te ondersteunen.

Nieuwsbericht Departement EWI

Nota aan de Vlaamse Regering

Rapport Taskforce Ruimtevaart

Gerelateerde adviezen

Advies 2: Flanders' Space: een strategie voor de Vlaamse ruim­te­vaar­teco­no­mie

15 februari 2018
VARIO formuleerde dit advies in antwoord op de vraag van Vlaams minister Philippe Muyters om een strategische langetermijnvisie voor…

Hoor als eerste over nieuwe VARIO-adviezen en ander VARIO-nieuws

Abonneer je dan op de VARIO-nieuwsbrief. Je krijgt er wekelijks het jongste nieuws over wetenschap, innovatie en ondernemerschap, uit Vlaanderen, Europa en de wereld, bovenop.