Ga verder naar de inhoud

Innovatieminister: VARIO-advies over octrooien uitgewerkt in drie concrete maatregelen

28.03.2024

De Vlaamse Regering heeft op basis van het VARIO-advies over octrooien drie concrete maatregelen genomen. Dat antwoordde de Vlaamse minister van Innovatie op vragen in het Vlaams Parlement. Zo is het Industrieel Onderzoeksfonds (IOF) structureel versterkt met 5 miljoen euro, om meer toegepast onderzoek te krijgen dat uiteindelijk gevaloriseerd moet worden met octrooien. Verder is het convenant van imec en VIB aangepast om niet alleen in te zetten op kwantiteit (het aantal jaarlijks te realiseren octrooien), maar ook om op de langere termijn te monitoren dat impact wordt gecreëerd met onderzoek. Ook is VLAIO aan de slag gegaan om kleine ondernemingen meer te ondersteunen bij onderzoek en ontwikkeling en het aanvragen van patenten en octrooien. “Ik denk dat we, wat dat betreft, heel duidelijk de weg ingeslagen zijn om onderzoek en ontwikkeling op dat hoog niveau te brengen. Daar zijn we. Daar blijven is de grote uitdaging. Ik zie, wat betreft ons kmo-weefsel, onze kleine ondernemingen, toch nog de grote uitdaging om de valorisatie tot op dat niveau nog veel beter te doen in de toekomst”, aldus de minister.

Gerelateerde adviezen

Advies 30: Ver­ster­ken van de Vlaamse tech­no­lo­gie­po­si­tie met be­trek­king tot octrooien

24 april 2023
Vlaanderen rangschikt top voor octrooiaanvragen door kennisinstellingen. De Vlaamse rangschikking voor bedrijfspatenten is ‘eerder…

Hoor als eerste over nieuwe VARIO-adviezen en ander VARIO-nieuws

Abonneer je dan op de VARIO-nieuwsbrief. Je krijgt er wekelijks het jongste nieuws over wetenschap, innovatie en ondernemerschap, uit Vlaanderen, Europa en de wereld, bovenop.