Ga verder naar de inhoud

Lieven Danneels (VARIO): “Vlaanderen loopt achter in levenslang leren”

25.11.2021

"Vlaanderen scoort ondermaats voor levenslang leren. Dat heeft VARIO vastgesteld in zijn recente advies 'Invulling VARIO-kernindicatoren'", zegt VARIO-voorzitter Lieven Danneels in gesprek met De Tijd. “Vlaanderen is een open regio, die leeft van de export en dus van de competitiviteit. Door technologische ontwikkelingen, zoals artificiële intelligentie, veranderen alle lagen van de maatschappij. Mensen moeten blijven bijleren of iets nieuws leren als jobs wegvallen door automatisering.” Danneels ziet goede initiatieven van universiteiten zoals de Nova Academy (VUB, UA en UGent) en het vorige week gelanceerde ‘Ik blijf bij-platform (Associatie KU Leuven), maar ook van bijvoorbeeld Voka en Agoria. "Maar er moet meer gebeuren", meent Danneels: “We kunnen, zoals Zwitserland, meer inzetten op duaal leren, de combinatie van leren en werken. Ook het omscholen van werklozen moet vanzelfsprekender worden.” In zijn advies heeft VARIO zijn eerder ontwikkelde monitoring tool voor wetenschap en innovatie - “de VARIO-kernindicatorenset” – een eerste keer ingevuld. Op veel punten scoort Vlaanderen heel goed, zoals de O&O-uitgaven (als percentage van bbp), het aandeel innovatieve bedrijven, het aandeel O&O-personeel en de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek. Maar daarnaast heeft Vlaanderen ook een aantal hardnekkige zwaktes zoals levenslang leren en STEM. (Zie ook: ‘Het grote belang van STEM voor de arbeidsmarkt van de toekomst’ in de volgende rubriek).

Artikel De Tijd

Nova Academy

Nieuwsbericht Associatie KU Leuven

Gerelateerde adviezen

Advies 24: Invulling VARIO-kern­in­di­ca­to­ren

22 november 2021
VARIO heeft een eerste invulling klaar van de set van 20 kernindicatoren. Hoe presteert Vlaanderen tussen een selectie van toppresteerders…

Hoor als eerste over nieuwe VARIO-adviezen en ander VARIO-nieuws

Abonneer je dan op de VARIO-nieuwsbrief. Je krijgt er wekelijks het jongste nieuws over wetenschap, innovatie en ondernemerschap, uit Vlaanderen, Europa en de wereld, bovenop.