Terugblik op de studiedag 'Toekomst van de bio-economie in Vlaanderen'
Op 20 november had de studiedag ‘Toekomst van de bio-economie in Vlaanderen’ plaats in Brussel. Experts en stakeholders kwamen er samen om de huidige stand van zaken en de toekomst van de bio-economie in Vlaanderen te bespreken. Er waren levendige discussies over de praktische uitwerking van nieuwe bio-economische initiatieven en het relevante beleid. Enkele take-aways:
- Bio-economie is complex en elke actie moet het zicht houden op de brede bio-economie. De vele ondernemers die nu al bezig zijn, slagen hier ook in en zorgen voor veel bijkomende voordelen buiten hun eigen sector, zoals vermindering van logistiek, reductie van milieu-impact en emissies, materiaalrecuperatie, …
- De complexiteit van de bio-economie zorgt ook voor een complex beleidskader. Er is nood aan plaats voor experimenten in breed overleg met de beleidsmakers. De studiedag toonde dat er binnen de overheid zeker interesse is om het overleg in triple-helix aan te gaan.
- Een vaak genoemd obstakel was regelgeving en de inconsistentie tussen landen en regio’s, maar ook binnen Vlaanderen. Johan Martens, VARIO-raadslid, wees in het paneldebat bovendien op de vele overbodige regels in Vlaanderen. De huidige regelgeving hindert innovatie en de ontwikkeling van labo naar praktijk.
Van de studiedag is een verslag opgemaakt en alle presentaties zijn ook beschikbaar. Het evenement werd georganiseerd door de Minaraad, VARIO, SALV, ODE, OVAM, Vlaanderen Circulair en Departement EWI.
Hoor als eerste over nieuwe VARIO-adviezen en ander VARIO-nieuws
Abonneer je dan op de VARIO-nieuwsbrief. Je krijgt er wekelijks het jongste nieuws over wetenschap, innovatie en ondernemerschap, uit Vlaanderen, Europa en de wereld, bovenop.