Ga verder naar de inhoud

VARIO-colloquium 2021. Sustainable Development Goals. Opportuniteiten voor Vlaamse ondernemingen.

06.12.2021

Donderdag 2 december vond het jaarlijkse VARIO-colloquium plaats. Voor wie het miste, is de opname beschikbaar.

VARIO adviseert de Vlaamse Regering om de SDG’s (Sustainable Development Goals) als kern op te nemen om onze bedrijven en onze regio als geheel competitiever en veerkrachtiger te maken. De relance in het kader van de covidcrisis biedt een uitgelezen momentum. Het is een aanzet om écht innovatieve en strategische veranderingen door te voeren in het combineren van business en purpose. Met zijn aanbevelingen hoopt VARIO dit verder te helpen verbeteren en versnellen.

Tijdens het colloquium liet VARIO vier bedrijven aan het woord over hoe de SDG’s voor hen het kompas zijn naar meer duurzaamheid en betere competitiviteit. Uit het panelgesprek met de verschillende overheidsagentschappen bleek dat er al goede evoluties in gang zijn gezet, en dat de geesten rijpen om met de VARIO-aanbevelingen aan de slag te gaan en nog een stap verder te zetten. Viceminister-president Hilde Crevits benadrukte: “Bedrijven die niet investeren in de maatschappelijke uitdagingen zullen ook economisch niet stand houden. Daarom richten we onze economische steun dan ook op duurzaamheid, digitalisering en zorg. Zo moedigen we dus bedrijven aan daarin te investeren. Dat is een win-win en is ook wat de samenleving verwacht.”

Inhoud

Inleiding: Riadh Bahri, moderator (video 0:00)

Boodschappen uit het VARIO-advies 20 rond de SDG’s: Lieven Danneels, VARIO (video 2:20)

Bedrijfscases (video 10:45):

  • Frédéric de Meulemeester, Ecosteryl
  • Fried Vancraen, Materialise
  • Julie Lietaer, Ariadne Innovation/European Spinning Group
  • An Nuyttens, Solvay Silica

Paneldiscussie (video 57:49):

  • Sonja Willems, FIT
  • Willy Verstraete, FWO
  • Elke Van de Walle, PMV
  • Leo Van de Loock, VLAIO
  • Met o.m. vragen van Peter Wollaert, Marion De Bruyne, Olivier Van Haute en Lieve Jacobs, de externe experten uit de klankbordgroep voor VARIO-advies 20

Reactie en visie van viceminister-president Hilde Crevits (video 1:32:14)

Slot: Danielle Raspoet, VARIO (video 1:40:52)

Gerelateerde adviezen

Advies 20: De SDG’s – op­por­tu­ni­tei­ten voor Vlaamse on­der­ne­min­gen

1 oktober 2021
Dit is een vervolgadvies op het VARIO-advies 17 ‘De Sustainable Development Goals als kompas voor het wetenschaps-, innovatie- en…

Hoor als eerste over nieuwe VARIO-adviezen en ander VARIO-nieuws

Abonneer je dan op de VARIO-nieuwsbrief. Je krijgt er wekelijks het jongste nieuws over wetenschap, innovatie en ondernemerschap, uit Vlaanderen, Europa en de wereld, bovenop.