Ga verder naar de inhoud

Verwijzingen naar VARIO-advies ‘topregio’s’ in discussies over de begroting in het Vlaams Parlement

30.11.2023

De Commissie voor Economie, Werk, Sociale Economie, Wetenschap en Innovatie behandelde op 16 en 23 november 2023 het ontwerp van decreet houdende de uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2024. De bespreking verliep grotendeels op basis van de beleids-en begrotingstoelichtingen. In de discussies voor het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie kwam het VARIO-advies 14 ‘Naar de top van de kennis- en innovatieregio’s in 2030’ aan bod. Parlementslid Maurits Vande Reyde verwees naar de zeven kernwerven om tot de topregio’s van Europa te behoren uit het advies, onder meer de tekorten in STEM oplossen, levenslang leren en een meer efficiënt innovatiebeleid. Hij vroeg minister Brouns om een overzicht van de progressie op elk van deze zeven werven maar informeerde ook naar de manier waarop die in kaart wordt gebracht. Hij haalde bovendien aan dat het nuttig zou zijn dat VARIO het rapport tegen het einde van de regeerperiode updatet. Maurits Vande Reyde gaf ook aan dat volgens hem een sterker ondernemersklimaat een cruciale voorwaarde is om tot de topregio’s van Europa te behoren. “Uit de analyse van VARIO blijkt immers dat alle Europese topregio’s beschikken over gunstige indicatoren op het vlak van fiscaliteit, rechtszekerheid en administratieve eenvoud.”

Gerelateerde adviezen

Advies 14: Naar de top van kennis- en in­no­va­tie­re­gi­o's in 2030

21 juli 2020
Advies 14 is onderdeel van een drieluikadvies en formuleert een strategie om tegen 2030 aan te sluiten bij de top van innovatieregio’s

Hoor als eerste over nieuwe VARIO-adviezen en ander VARIO-nieuws

Abonneer je dan op de VARIO-nieuwsbrief. Je krijgt er wekelijks het jongste nieuws over wetenschap, innovatie en ondernemerschap, uit Vlaanderen, Europa en de wereld, bovenop.