Ga verder naar de inhoud

Advies 14: Naar de top van kennis- en innovatieregio's in 2030

21 juli 2020

Advies 14 is onderdeel van een drieluikadvies en formuleert een strategie om tegen 2030 aan te sluiten bij de top van innovatieregio’s

Neem contact op met:

Samenvatting

In lijn met het VARIO-Memorandum heeft de Vlaamse Regering zich als doel gesteld om Vlaanderen een top-vijf positie te laten verwerven tussen de meeste innovatieve kennisregio’s en landen in Europa. In de context hiervan overhandigt VARIO Advies 14 ‘Naar de top van kennis- en innovatieregio’s in 2030’ aan minister-president Jan Jambon en minister voor Economie en Innovatie Hilde Crevits.

Advies 14 met bijhorend rapport is onderdeel van een drieluik en formuleert een strategie om tegen 2030 aan te sluiten bij de top van innovatieregio’s. Eerder selecteerde VARIO in Advies 10 vijf landen en 17 regio’s waarmee Vlaanderen zich de komende jaren moet benchmarken op weg naar de top. Advies 13 biedt een kwaliteitsvolle set van 20 kernindicatoren aan om de vooruitgang van Vlaanderen te monitoren.

Ondanks de hoge O&O-uitgaven (2,9% van het BBPR) bevindt Vlaanderen zich op een 40ste plaats in het Regionale Innovatie Scoreboard (RIS-2019). Daarmee blijft Vlaanderen in de categorie Sterke Innovator. De lat moet hoger. Om aansluiting te vinden bij de Europese innovatieleiders dient Vlaanderen de komende tien jaar te focussen op zeven zwakke schakels in het innovatiesysteem: (1) de tekorten in STEM, (2) levenslang leren, (3) ambitieus ondernemen, (4) de regionale impact van de O&O-investeringen, (5) een geïntegreerde visie op innovatie, (6) hightech export, (7) een efficiënt en doeltreffend innovatiebeleid… Met oog op de economische relance formuleert VARIO ook maatregelen voor de korte termijn.

Impact

Knack

5 januari 2022

Vermelding in Knack magazine"Vlaanderen als innovatieve kennisregio? Levenslang leren blijkt achilleshiel"

Vlaams In­di­ca­to­ren­boek 2021

1 september 2021

In een dossier van het Vlaams Indicatorenboek werd een Engelstalige samenvatting opgenomen met als titel "Towards the top of knowledge and innovation regions in 2030"

Trends

5 augustus 2021

Vermelding in Trends magazine ‘Innovatieleider met zwakke schakels: Vlaanderen wordt een topregio in onderzoek'

Vlaams Parlement

25 juni 2021

Het advies kwam verschillende keren aan bod in het Vlaams Parlement. We selecteren hier één van de verwijzingen. Schriftelijke vraag van Maurits Vande Reyde over innovatieve kennisregio’s in Europa – Positie van Vlaanderen in de Regional Innovation Scoreboard 2021 aan minister Hilde Crevits.