Ga verder naar de inhoud

Scenariodenken: Toekomstbeelden voor 2033

14 december 2023

Hoe ziet de toekomst eruit? Dat kunnen we niet zeker weten, maar we kunnen er wel over nadenken. Dat heeft VARIO gedaan in een oefening scenariodenken. Het resultaat is een beschrijving van vier extreme toekomsten: It’s a fine(d) society, red greenhouse, adaptive era, high tech is cool.

Deze oefening werd uitgevoerd in aanloop naar het VARIO-memorandum 2024-2029.

Neem contact op met:

Oefening scenariodenken

Het traject naar het VARIO-memorandum ging officieel van start in juli 2023, met een workshop 'scenariodenken'.

Advies over wetenschap, innovatie en ondernemerschap is sterk afhankelijk van hoe de maatschappij er in de toekomst zal uitzien bijv. wereldhandel, demografie, klimaat... Dat valt niet zomaar te voorspellen, zeker niet in een tijdperk van voortdurende veranderingen en onzekere evoluties. Toch is het mogelijk om inzicht te krijgen in de belangrijkste elementen die de toekomst van wetenschap, innovatie en ondernemerschap zullen vormgeven. Hiervoor organiseerde VARIO een workshop scenariodenken.

Scenariodenken is een strategisch hulpmiddel om mogelijke extreme toekomstscenario’s te identificeren. Elk van deze scenario’s wordt beschreven in een consistente plausibele visie op de toekomst, en hun gevolgen worden ingeschat. De overheid kan dan anticiperen op wat er zou kunnen gebeuren door er een robuuste strategie tegenover te stellen. Het achtergrondrapport dat hieruit voortkwam diende mee als inspiratie voor de aanbevelingen in ons VARIO-memorandum.

'Toekomstbeelden voor 2033' - resultaat van de oefening scenariodenken toegelicht in een AI-video

VARIO-voorzitter Lieven Danneels vertelt via een 'avatar' over de 'Toekomstbeelden voor wetenschap, innovatie en ondernemerschap voor 2033'.

Gerelateerd nieuws

Alle nieuwsartikels bekijken

Science meets Policy 2023

17 november 2023

Themadag voor onderzoekers en beleidsmakers, met een dagprogramma rond de vele facetten van ‘science for policy’.