Ga verder naar de inhoud

Advies 10: Innovatieve benchmarklanden en -regio's voor Vlaanderen

31 maart 2020

VARIO selecteert 5 innovatieve benchmarklanden en 17 benchmarkregio's als inspiratie voor Vlaanderen

Neem contact op met:

Samenvatting

Op vraag van minister-president Jan Jambon en minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits (januari 2020) selecteert VARIO vijf benchmarklanden - Zwitserland, Zweden, Finland, Denemarken en Nederland, en zeventien benchmarkregio’s. De benchmarkregio’s bevinden zich in Scandinavië - 2 in Zweden, 1 in Finland, 1 in Denemarken, en in de Blauwe Banaan - 7 in Zwitserland, 4 in Duitsland, 2 in Nederland.

Alhoewel Vlaanderen zich in de Blauwe Banaan bevindt, een uitgestrekte megapolis van Wales tot in Noord-Italië, is Vlaanderen op dit moment nog ‘Sterke Innovator+’. Dit is een categorie in het Regionaal Innovatie Scorebord (RIS2019) net onder de Innovatieleiders.

Dit is een eerste deeladvies van een drieluik. Het tweede (Advies 13) biedt een kwaliteitsvolle set van 20 kernindicatoren om onze vooruitgang op te volgen. Het derde deeladvies (Advies 14) gaat dieper in op zeven zwakke schakels in het Vlaamse innovatiesysteem die de komende tien jaar prioritair zijn om het systeem op een hoger plan te brengen.

Impact

Vlaams In­di­ca­to­ren­boek 2021

1 september 2021

In een dossier van het indicatorenboek werd een Engelstalige samenvatting opgenomen van het advies "Towards the top of knowledge and innovation regions in 2030".

Be­leids­rap­port STORE-21-002

2 juni 2021

Vermelding in het STORE Beleidsrapport "Groeisectoren in internationaal perspectief": Om de groep van innovatieve landen en regio’s te bepalen, volgen we de classificatie van VARIO (2020). […]

Vlaams Parlement

29 oktober 2020

VARIO-Advies 10 kwam verschillende keren aan bod in het Vlaams Parlement. We selecteren hier één van de verwijzingen. Vraag om uitleg van Maurits Vande Reyde aan minister Hilde Crevits over de uitwerking en uitvoering van de strategie om Vlaanderen naar de top van Europese kennis- en innovatieregio's te brengen naar aanleiding van recente VARIO-adviezen.