Ga verder naar de inhoud

Vlaanderen is goed bezig! (of niet?)

Interviewreeks rond het VARIO-memorandum 2024-2029

Het is een legitieme vraag: we zijn innovatieleiders in Europa, maar er zijn ook knipperlichten. Valkuilen die we moeten vermijden om niet af te glijden. In deze interviewreeks rond het VARIO-memorandum 2024-2029, leggen we ons oor te luister in de praktijk. Wat zijn voor Vlaamse top-innovators de verbeterpunten? Waar ligt voor hen het potentieel voor Vlaanderen om aan de kop van het peloton te blijven?

  • Erwin Verstraelen, Vice President Innovation van de Port of Antwerp-Bruges
  • Christine Durinckx, co-CEO VIB
  • An Steegen, co-CEO BARCO
  • Hans Bruyninckx, Professor of Environmental Governance UAntwerpen

Erwin Verstraelen, Vice President Innovation van de Port of Antwerp-Bruges

De haven als innovator: “Technologie verandert razendsnel, de regelgeving moet mee”.

“We mogen trots zijn op wat we kunnen, maar de overheden moeten mee blijven", zegt Verstraelen. Hij ziet vanuit zijn rol enkele obstakels die innovatie in Vlaanderen in de weg kunnen staan.

An Steegen, co-CEO Barco

Vlaamse techreus én talentontwikkelaar: Barco zoekt voortdurend nieuwe mensen

Het is een herkenbaar probleem voor veel techbedrijven: “We vinden te weinig goede mensen", zegt An Steegen, co-CEO van Barco. Ze trekt aan de alarmbel en pleit ervoor om dringend meer jongeren in STEM-opleidingen te krijgen.

Christine Durinx, co-CEO VIB

VIB pleit voor stabiele financiering voor innovatie: "Anders halen China en de VS ons in"

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) is al jaren een toonaangevend onderzoekscentrum op wereldniveau. “Als we ons niet willen laten voorbijsteken, moeten we meer investeren in wetenschap en innovatie", zegt Christine Durinx, co-CEO van het VIB.

Hans Bruyninckx, Professor of Environmental Governance UAntwerpen

“Op sommige vlakken zijn we nu ‘goed’, terwijl we met een beter strategisch beleid moeten en kunnen streven naar excellentie”, vindt professor Hans Bruyninckx. Hij bekijkt het met een helikopterview, nadat hij jarenlang directeur was van het Europees Milieuagentschap. Vanuit die rol, gekoppeld aan de uitdagingen van morgen, heeft hij een uitgesproken visie op wat innovatie moet zijn.

VARIO-memorandum 2024-2029: Meer impact door excellentie in innovatie en ondernemerschap

Het memorandum omvat vier ambitieuze doelstellingen om de positie van Vlaanderen als een van de meest innovatieve regio's ter wereld te handhaven en via ondernemerschap te verzilveren.

  • Geef innovatiebeleid het nodige leiderschap
  • Stroomlijn de innovatiefinanciering
  • Zorg voor meer innovatietalent
  • Werk aan een duurzame en welvarende innovatie-economie