Aantrekken van internationaal toptalent is belangrijk voor Vlaanderen
Gisteren berichtte De Tijd dat de Vlaamse regeringsonderhandelaars overwegen de instroom van niet-Europese studenten in het hoger onderwijs af te remmen. Naar aanleiding hiervan vraagt VARIO aandacht voor zijn herhaaldelijke oproep om het aantrekken en verankeren van internationaal toptalent nét hoog op de regeringsagenda te zetten. Dit is absoluut nodig willen we Vlaanderen in de wereldtop van innovatieve kennisregio’s loodsen. Om het met de woorden van Luc Sels, rector van de KU Leuven, in zijn openingsrede voor het nieuwe academiejaar te zeggen “Toon Vlaanderen aan de wereld, en verwelkom de wereld in Vlaanderen: het éne kan niet zonder het andere. Dat is geen aanslag op taal en cultuur, wel een verzekering voor onze welvaart en in lijn met onze opdracht in de wereld.”
De strategie van VARIO bestaat erin om via de aantrekkingskracht van onze hoogaangeschreven kennisinstellingen (universiteiten en hogescholen, strategische onderzoeksinstellingen…), de zo nodige buitenlandse STEM-profielen te integreren in onze private arbeidsmarkt. Op die manier plukt Vlaanderen de vruchten van de investeringen in internationale studenten die een Belgisch diploma halen. VARIO verwijst naar het onderzoek dat de adviesraad in samenwerking met de VLIR liet uitvoeren door Kristof De Witte, onderwijseconoom aan de KU Leuven, dat aantoonde dat een internationale student meer baten dan kosten oplevert, doordat velen na hun studies een tijd in België blijven werken. Bovendien is migratie via ons onderwijssysteem goed voor de inburgering wat een positief effect heeft op innovatie en productiviteit.
VARIO zette met zijn allereerste advies in 2017 dit thema op de kaart en houdt het sindsdien permanent onder de aandacht van de beleidsmakers. Nog in mei dit jaar nam VARIO, samen met de Nederlandse AWTI, het initiatief tot een Joint Statement on 'The Importance of European and national policies to attract non-European STEM-talent to Europe', dat werd ondertekend door een aantal zusterorganisaties.
Rapport ‘De economische effecten van internationalisering in het hoger onderwijs’
Gerelateerde adviezen
Advies 1: Internationaal toptalent aantrekken en verankeren
Advies 14: Naar de top van kennis- en innovatieregio's in 2030
Hoor als eerste over nieuwe VARIO-adviezen en ander VARIO-nieuws
Abonneer je dan op de VARIO-nieuwsbrief. Je krijgt er wekelijks het jongste nieuws over wetenschap, innovatie en ondernemerschap, uit Vlaanderen, Europa en de wereld, bovenop.