Ga verder naar de inhoud

VARIO ontvangt A*Star-delegatie uit Singapore

28.09.2023

Op donderdag 21 september kreeg VARIO bezoek van het Agency for Science, Technology and Research (A*STAR) uit Singapore. A*Star is een grote onderzoeks- én onderzoeksfinancierings-organisatie (> 5000 onderzoekers) die meewerkt aan de opmaak van de 5-jaarlijkse Research, Innovation and Enterprise plannen (RIE) van de Singaporese overheid. Deze RIE plannen hebben er de voorbij decennia mee voor gezorgd dat Singapore wereldwijd als een top innovatieregio gekend is. In Zuidoost Azië wist het in een zeer competitieve omgeving deze positie te veroveren dankzij ambitieuze overheidsplannen, buitenlandse investeringen en een gedisciplineerd omspringen met zowel middelen als talent. In voorbereiding op de RIE plannen 2026-2030 reisde de CEO van A*Star Frederick Chew met een high-level delegatie doorheen Europa. Hij bezocht enkele Scandinavische landen, Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk op zoek naar best practices. Niet toevallig zijn meerdere van deze bestemmingen ook VARIO benchmarklanden (zie VARIO-advies 10 ‘Innovatieve benchmarklanden en -regio's voor Vlaanderen’. Het bezoek aan VARIO was een antwoord op de VARIO missie naar Singapore in maart van dit jaar (zie rapport VARIO missie Singapore).

Tijdens de vergadering kwamen het Vlaamse kennis- en innovatielandschap met een sterke bottom-up component (VARIO-advies 27 ‘Visie op een goede beleidsmix tussen vrije en thematische steun voor O&O in Vlaanderen’) en de impact-assessment aan bod in een gezamenlijke presentatie van Lieven Danneels (VARIO-voorzitter), Johan Hanssens (secretaris-generaal van Departement Economie, Wetenschap en Innovatie) en Mark Andries (administrateur-generaal van VLAIO). Ook VITO zette zijn werking en KPI’s als SOC uiteen. De A*Star-delegatie was eerder die dag ook op bezoek geweest bij het VIB.

Hoor als eerste over nieuwe VARIO-adviezen en ander VARIO-nieuws

Abonneer je dan op de VARIO-nieuwsbrief. Je krijgt er wekelijks het jongste nieuws over wetenschap, innovatie en ondernemerschap, uit Vlaanderen, Europa en de wereld, bovenop.