Ga verder naar de inhoud

Colloquium 2023

Op het VARIO-colloquium lanceerde VARIO zijn memorandum met vier ambitieuze doelstellingen om de positie van Vlaanderen als een van de meest innovatieve regio's ter wereld te handhaven en via ondernemerschap te verzilveren.

 • Geef innovatiebeleid het nodige leiderschap
 • Stroomlijn de innovatiefinanciering
 • Zorg voor meer innovatietalent
 • Werk aan een duurzame en welvarende innovatie-economie

Aftermovie VARIO-colloquium

Bekijk hier de aftermovie van het VARIO-colloquium en kom in een notendop te weten wat de aanwezigen ervan vonden.

VARIO-voorzitter Lieven Danneels gaf de kickoff rond innovatie én ondernemerschap

De wereld om ons heen is volatiel, onzeker, complex en ambigu (VUCA). Hoe kunnen we ons hierop voorbereiden en succesvol blijven in de toekomst? Het antwoord is: meer impact creëren door excellentie in innovatie en ondernemerschap.

Onder impact verstaat VARIO een verhoging van onze productiviteitsgroei in een multidimensionele betekenis. Dat kan door innovatie, digitalisering, maar ook door sterk onderwijs, door in te zetten op circulariteit... Dit zal toelaten om meer financiële middelen te genereren, waardoor nieuwe investeringen blijvend mogelijk zijn, vooral in innovatie en infrastructuur, en om daarmee de nodige transities te realiseren. Dat is de sleutel om een VUCA-proof Vlaanderen te creëren. Innovatie én ondernemerschap zijn geen doelen op zich, maar middelen om een betere toekomst te bouwen voor iedereen.

Scenario-denkoefening VARIO

In deze AI-video vertelt VARIO-voorzitter Lieven Danneels via een 'avatar' over de 'Toekomstbeelden voor wetenschap, innovatie en ondernemerschap voor 2033'.

Hoe ziet de toekomst eruit? Dat kunnen we niet zeker weten, maar we kunnen er wel over nadenken. Dat heeft VARIO gedaan in een oefening scenariodenken. Het resultaat is een beschrijving van vier extreme toekomsten: It’s a fine(d) society, red greenhouse, adaptive era, high tech is cool. Deze vier extreme toekomsten worden in de video voorgesteld door de digital twin van VARIO-voorzitter Lieven Danneels.

VARIO-raadsleden stellen het memorandum voor

VARIO-voorzitter Lieven Danneels en VARIO-raadsleden Johan Martens, Katrin Geyskens en Vanessa Vankerckhoven stelden vervolgens het memorandum in primeur voor aan de politieke partijen en stakeholders uit het onderzoeks- en innovatielandschap. Het memorandum omvat vier ambitieuze doelstellingen om de positie van Vlaanderen als een van de meest innovatieve regio's ter wereld te handhaven en via ondernemerschap te verzilveren.

 • Geef innovatiebeleid het nodige leiderschap
 • Stroomlijn de innovatiefinanciering
 • Zorg voor meer innovatietalent
 • Werk aan een duurzame en welvarende innovatie-economie


Gevolgd door een politiek debat

Er volgde een politiek debat met Michiel Awouters (Vlaams Belang), Stijn De Roo (CD&V), Kim De Witte (PVDA), Rita Moors (N-VA), Mieke Schauvliege (Groen), Maurits Vande Reyde (Open Vld) en Thijs Verbeurgt (Vooruit) waaruit we graag een aantal kernboodschappen destilleren:

 • De aanwezige onderzoeksinstellingen en sectorfederaties slaakten een zucht van opluchting toen duidelijk werd dat er brede politieke steun is wat betreft het aanhouden van het groeipad richting 1% publieke O&O-financiering. Volgens de recentste cijfers zit Vlaanderen momenteel op 0,82%. Dat is goed nieuws voor het verstevigen van Vlaanderen ’s prille innovatieleiderschapspositie, waar we de voorbije jaren zo hard hebben voor geknokt. De Vlaamse Regering ambieert immers een plaats in de top-5 is en daar zijn we nog niet. Vlaanderen bekleedt momenteel plaats 23 op het Europese Regional Innovation Scoreboard.
 • Van de nood aan governance rond innovatie op het allerhoogste regeringsniveau is echter nog niet iedereen overtuigd, hoewel er eensgezindheid is over belang van innovatie voor alle beleidsdomeinen.
 • De urgentie rond de cijfers voor STEM-diploma’s , de PISA-resultaten en levenslang leren wordt erkend door alle partijen (STEM is een verzamelterm voor ‘science, technology, engineering and mathematics’). Wat dàt betreft moet innovatie in het onderwijs in de volgende Vlaamse regering wel een duidelijke topprioriteit zijn. Ook het ambitieuze onderzoekslabo ‘de Einsteintelescoop’ (voor fundamenteel onderzoek rond zwaartekrachtsgolven) van Nederland, Duitsland en België kan een ongeziene aantrekkingspool worden voor binnenlands en buitenlands STEM-talent.
 • De nood aan een Vlaams industriebeleid wordt erkend, liefst afgestemd op een Europees industriebeleid dat een gelijk speelveld voor de lidstaten bewaakt.

Reactie van minister van innovatie Jo Brouns

Minister van Innovatie Jo Brouns is fier op de Vlaamse technologie en innovatie en reageerde enthousiast op de vier ambities van VARIO: “Aan de innovatietop blijven, is en blijft onze ambitie. Met het nieuwe memorandum zet VARIO belangrijke krijtlijnen uit voor het wetenschaps- en innovatiebeleid van de volgende jaren.